MALINOWA CHMURKA
Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 15 dag mąki pszennej
- ½ kostki masła
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 min. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno blaszki. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut do złotego koloru ciasta.
Galaretka z malinami:
- 50 dag malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
- 3 ½ szklanki wrzącej wody
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 ½ szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 25 dag serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 opakowania Śmietan-fix
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu.
Beza z migdałami:
- 3 białka, w temperaturze pokojowej
- 15 dag drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- płatków migdałów do posypania bezy
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez ok. 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce.